Af Lars Graabek
Midt i Helsingørs hyggelige gamle bykvarter, hvor smalle stræder og skønne gamle huse blomstrer, har Appetit slået dørene op for gæster, der sætter pris på hygge og atmosfære, lækker mad baseret på danske råvarer og franske tilberedningsmetoder samt en klassisk god service.
Helsingør er en gammel by, der emmer af charme. Her er mange små hyggelige stræder med byhuse, der rummer flere hundrede års historie. Som for eksempel Sct. Olai Gade, hvor man i nr. 29A finder den nyåbnede Appetit. Når man træder ind ad døren til restauranten, føler man sig straks godt tilpas i det stemningsfyldte lokale. Den varme indretning med de flotte træmøbler og den venlige modtagelse giver god energi. Her er en intim atmosfære, der sammen med restaurantens fokus på gode danske råvarer, den berømmede franske tilberedningsmetode og et internationalt tvist, giver gæsterne en vidunderlig oplevelse.
Appetit er et nyt samarbejde mellem køkkenchef Jonas Lyngholm og restaurantchef Ulrik Madsen, som slog dørene op for gæster i september måned. Egentlig startede det hele i 2021, hvor Jonas og Ulrik arbejde som hhv. køkken- og restaurantchef på Bistro Vogelhaus, der lå i de lokaler, som Appetit i dag residerer i.
Supplerer hinanden perfekt
Jonas og Ulrik fandt hurtigt ud af, at de arbejdede godt sammen, så da restauratørerne af Bistro Vogelhaus stoppede i februar tidligere i år, spurgte ejerne af lokalerne Jonas, om han ville overtage restauranten. Da Jonas altid har drømt om at have sit eget sted, slog han til med det samme. Han er forholdsvis nyuddannet kok og har arbejdet på flere restauranter i Danmark og Sverige, mens Ulrik blandt andet har en fortid i restauranter som Restaurant Koefoed og SAS Royal.
”Ulrik og jeg arbejder godt sammen og supplerer hinanden på en perfekt måde. Han står for en klassisk god service med handson iblandet lidt lune og godt humør, mens jeg er moderne i mit udtryk med maden, hvor der er fokus på kompetent håndværk, en stor kærlighed for de bedste råvarer samt inspiration fra madkulturer over hele verden. Kombinationen af det moderne madudtryk, den intime og dedikerede service tror vi, både vil begejstre det unge og det mere modne publikum,” siger Jonas.
Koncentreret kvalitet på menukort
Når man studerer Appetits menukort, ser man for det første en masse indbydende retter, og for det andet et overskueligt antal forretter, hovedretter og desserter. Her er skåret til benet, da Jonas og Ulrik ønsker at skabe kvalitet og ikke kvantitet.
”Med de antal retter vi kan tilbyde, går vi skarpt efter at lave det bedste mad. Og selv om vi kan tilbyde relativt få retter, kan man altid finde vel-smagende vegetarretter, fisk og kødretter på menukortet. Vi vil hellere skifte retter tit end have et kæmpeudvalg på kortet. Vores fokus på kvalitet og vores særlige kompetencer gør, at vi kan tilbyde gæsterne mad, der er noget helt særligt. Alle komponenter på menuen er optimerede, og vi får eksempelvis masser af ros for vores brød og smør. Det skyldes, at alt helt ned til den mindste detalje bare skal være 100 procent i orden,” siger Jonas.
Sæsonbaseret mad
Efteråret er stadig over os, og da Appetit arbejder med sæsonbetonede råvarer, serveres der for tiden en lang række sprøde rodfrugter; dog gerne med et lille tvist, fortæller Jonas: ”Det lille tvist præger stort set alle vores retter. For eksempel har vores crème brûlée fået en tvist med noget æblesorbet og kaneltuile, så man både får en smag af æblekage og crème brûlée. Vores vegetariske bedetartar, der er vendt i løgolie og dijon-sennep, smager lækkert af oksetartar, fordi ingredienserne er med til at give retten noget umami,” fortæller køkkenchefen.
Af andre lækre retter kan nævnes Confit de canard crouqettes, kuller og fennikel, osso buco steak og passionsfrugt og brunet smør. Gå selv ind på restaurantappetit.dk eller besøg restauranten for at se alle herlighederne.
Klar til selskaber
Der kan være op til 45 gæster i lokalet i Sct. Olai Gade, og skulle man for eksempel op til jul have lyst til at afholde en større middag i Appetit, tilbyde de en 4-retters menu inklusiv snacks, cava og vinmenu for 995 kr. pr. person. Tilbuddet gælder selskaber fra 15 og op til 45 personer. Et andet tilbud er 3-retters menuen til 450 kr. Der kommer snart en ny, juleinspireret menu, som ikke er en julefrokost, men mad med en klassisk julesmag på en ny og spændende måde. Generelt arbejder Jonas og Ulrik konstant på at forandre og udvikle deres menukort, så der konstant sker nogle spændende nye ting. Selv om maden og vinene er af meget høj kvalitet, er det til nogle priser, der absolut må betegnes som rimelige.
”Der sker selvfølgelig en masse med priserne for tiden, men vi forsøger at gøre maden så lækker som muligt på en måde, så smagen er noget helt unikt – og så det er til at betale. Vi er et lille team, der går efter at skabe en sublim oplevelse for alle, der besøger vores stemningsfulde restaurant. Og her er vi overbevist om, at vores koncentrerede fokus på gode danske råvarer, franske tilberedningsmetode, internationale tvist og høje service, falder i vores gæsters smag”, konkluderer Jonas.
Appetit · Sct. Olai Gade 29A · tlf.: 41 92 40 40 · www.restaurantappetit.dk