Af Lars Graabek
Butikken Følsgaard Design på Kongevejen 202 i Virum lige overfor Ilvas møbelbutik er et nystartet samarbejde mellem smykkedesignerne Therese Følsgaard og Emil Oliver Friis Jørgensen. Therese skaber feminine og forførende smykker til kvinder med brandet Følsgaard Design, mens Emil designer maskuline herresmykker i titanium under navnet Maxwell Pontail.
At sige, der dufter af træ, når man træder ind i den smukke butik på Kongevejen, er lidt af en tilsnigelse, men indretningen med de var-me trælameller og -hylder i FSC-certificeret træ spiller utroligt godt sammen med det elegante smykkeunivers i sølv, sten og titanium. Her spiller funktion og design smukt sammen. Selv om butikken lige har slået dørene op for kunder, har Therese holdt til her i mere end halvandet år med et værksted på adressen. Da hun besluttede sig for at åbne en butik med salg af sine smyk-ker, ønskede hun at få en samarbejdspartner, som også kunne ud-stille sine smykker i butikken. Og her var Emil og Maxwell Pontail det oplagte valg, fortæller Therese.


Canadiske natursten og dansk design
Hun er oprindelig uddannet som designer i Danmark og tog efter-følgende til Canada, hvor hun var i god gammeldags mesterlære hos en sølvsmed. Her lærte Therese alt det grundlæggende om håndværket; samtidig har opholdet i Canada også påvirket hendes måde at designe smykker på, siger hun:
”Jeg bruger mange af de natursten, som canadierne er rigtig glade for at bruge i deres smykker. Men som dansker har jeg en mere stilren og enkel tilgang til smykkerne. Kombinationen af det klassiske danske design iblandet det lidt mere farverige canadiske design gør, at jeg skiller mig ud i forhold til mange andre smykkedesignere. Jeg er meget påvirket af arkitektur, og det ligger implicit i mig, at også inddrage kunsten og kubismen i mit design. Udover natursten arbejder jeg kun i sølv, som er et materiale, der både er smukt og dejligt at arbejde med. ”

Ikke være bange for at vise sig
Therese tilpasser gerne sine smykker, hvis man ønsker dem i en særlig farve eller med en særlig sten. Som regel tager hun og kunderne udgangspunkt i det, hun selv designer, og tilpasser det til kundens ønske så vidt muligt.
Udover smykker designer Therese også pynt i tidløst design, der kan bruges som en personlig gave. Det kan eksempelvis være dekorationsgaver til dåb, konfirmation, fødselsdag, jul eller lignende. Designet laves i kobber, messing eller sølv. Derud-over designer hun også julekort og andre kort. Men hovedbeskæftigelsen er smykkerne, understreger Therese: ”Det er smykker til kvinder, som godt ved, hvem de er. Smykkerne er markante, så man skiller sig ud fra mængden. Man skal ikke være bange for at vise, hvem man er, når man bærer mine smykker!”.
Bæredygtighed tilstræbes
At hun er opvokset på landet i Nordsjælland har også været med til at præge hendes design, mener Therese:
”Det kan formentlig ses i mit design både i forhold til udtrykket og materialerne, der ofte er naturmaterialer. Smykkebranchen er ikke speciel bæredygtig, men jeg prøver at arbejde så klimavenligt som muligt. Jeg forsøger at tage de bedste valg, hvor det er muligt, eks at bruge svanemærkede print, FSC-certificeret indretning, økologisk emballage samt at benyt-te restmaterialer, når det er muligt. Jeg arbejder hele tiden på at gøre alt lidt mere bæredygtigt,”
understreger hun. Butikken på Kongevejen er Therese første butik, da hun tidligere enten har udstillet hos andre eller solgt smykkerne via sin hjemmeside, foelsgaarddesign.dk, samt på adskillige markeder over hele landet.

Savnede ordentlige smykker til mænd
Emil kom lidt tilfældigt ind i smykkebranchen. Han vidste, han ville være designer, men var i tvivl om hvad, han skulle designe. Hans onkel, der i mange år har fremstillet smykker på en fabrik i Filippinerne, foreslog Emil, at han tog med ud til fabrikken og kom med nogle ideer til herresmykker, da han havde mange gode ideer til, hvordan smykker til mænd burde være designet, fortæller Emil.
”Jeg var lidt træt af, at hvis man skulle købe herresmykker, var der tre muligheder. Der var dels læderarmbånd som det sikre valg, dels billige, masseproducerede metalsmykker, der let går i stykker og smitter af, dels en lille smykkekollektion fra et kvindebrand, der ikke lægger sin sjæl i at designe herresmykker. Jeg savnede et herrebrand, der gik all in for at designe smykker til dem, der tør gå med dem”.
Holder en livstid
Han pakkede derfor sin kuffert og tog til Filippinerne for at eksperimentere med alle mulige materialer. Det endte med, at Emil stort set skrottede alt og kun ville designe smykker i titanium.
”At alle mine smykker er håndskårne i titanium betød, at jeg skabte en smykkelinje med en mindre kollektion, end jeg oprindeligt havde regnet med. Titanium har et lidt mørkere look end sølv, så det har en maskulin farve i sig. Det er helt centralt for mig er, at vi laver smykker, som holder en livstid med et design, der gerne vil udfordre status quo”, slår Emil fast.
Udover at sælge sine smykker i butikken og på forskellige markeder, sælger han dem online på hjemmesiden maxwellpontail.com.
Følsgaard Design · Kongevejen 202, 2830 Virum · Tlf.: 45 46 00 88 · www.foelsgaarddesign.dk / www.maxwellpontail.com · Email: design@foelsgaard.dk / emil@maxwellpontail.com